Siirry pääsisältöön

Jos on elossa tarvitsee rokkia! SUE Elokuu 8

Kun Repa Nurmi liittyi soittotaidottomana 14-vuotiaana bändiin 1980-luvun alussa, oli lopputuloksena menestystarina nimeltä Melrose. Nurmen sooloprojektina alkanut Rebound ei suostu jäämään sen varjoon.
Melrosen lävistäessä Suomen musiikkitaivaan suoraviivaisella rokillaan 1980-luvun puolivälissä oli Repa Nurmi 19-vuotias. Bändi perustettiin ilman minkäänlaisia soittotaitoja, kuten asiaan kuuluu. Suosion saavuttamiseen meni viisi vuotta.
- Suosio tuli yllätyksenä, vaikka meillä olikin hirveän vahva luotto siihen mitä tehdään. Me potkittiin toisiamme jatkuvasti perseelle ja meininki oli hyvä. Mutta nuorelle kundille menestys oli huikeata j asiat alkoivat liikkua tosi nopeesti. Maanantaina sitä meni lukioon tavallisen tyyppinä, ja perjantaina tuli ulos rokkitähtenä, Nurmi kuvailee.
Elokuussa 1990 Nurmi erosi Melrosesta. Hän ei ymmärettävästi halua puhua asiasta paljon, vaikka eron syyt löytyvätkin Reboundin nettisivuilta.
-Mun elämä oli ihan perseestä siihen aikaan. Kun elää noin kiihkeää aikaa, se vie veronsa. Mutta sanotaan vaikka niin, että se oli tuskainen päätös eikä välttämättä oma valinta. Teiniliitot harvemmin kestää, niinku mun veli totesi asiasta.
Mikään ei ole niin tärkeää kuin nykyhetki, eli eiköhän palata takaisin tähän päivään. Rebound on Nurmen sooloprojektina alkanut prosessi, josta myöhemmin muototui rockabillya soittava pumppu. Repan eli Rebound Greenin lisäksi bändissä musisoivat Aki Beisman(basso, yllättäen) Artturi
Ranta-Aho (kitara) sekä "kellontarkka rumpali" Tommy Rolex. Reboundin juurevaa rock´n rollia sisältävä debyyttipitkäsoitto Highways, Backsides & Sideways julkaistaan elokuussa. Kun kysyn, kuinka Rebound päätyi rockabillyyn, on vastaus selvempi kuin lestadiolainen juhannusaattona.
-Rockabilly päätyi minuun. Se on niin, että musiikki, joka kolahtaa silloin 13-14 vuotiaana, jättää jälkensä. Siinä iässä herää musiikkiin. Oli onni, että mulla oli vähän vanhempia rockabillyä diggailevia kavereita. Me tutkittiinkaikkia rokkilevyjä ja soitettiin tennismailoilla kitaraa, Nurmi hekottelee.
Vanhan liiton rock´n rollissa Nurmea viehättää kapinahenki, mutta ei mikään etelävaltioiden kpinointi, vaan pikemminkin henkilökohtainen muutoksenhaku. Hänelle musiikki on hieno taidemuoto, jossa bisnes on toissijaista.
-Musiikissa viehättää vimma ja itsensä ilmaisu täysin uniikilla tavalla. Eikä se ole aina musatyylistä kiinni. Esimerkiksi 22- Pistepirkko vetää samalla intohimolla,särmällä. Eikä musiikin tarvitse olla sellaista, että se sopii kaikille. Jos ihminen on elossa, se tarvitsee rokkia, Rebound tiivistää.
Reboundin musiikkia päätyi viime vuoden puolella amerikkalaisen dokumentaristin ja valokuvaajan Steve Gatlin dokumenttielokuvaan. Arch`s Iguanas - dokkari kertoo Hondurasilaisen leguaaniliskojen selvityimistarinan ja sillä kuullaan Reboundin instrumentaali Havanna Holiday. Gatlin hjasi Suomessa käydessään Reboundille musiikkivideon biisistä License To Love. Video voitti tänä vuonna Tiburonin leffafestareilla San Fransiscossa parhaan musavideon tittelin.
- Joo, se oli hassu juttu. Gatlin pyysi lupaa Havanna Holidayn käyttämiseksi dokkarissaan, suostuin heti. Kesti melkein pari vuotta ennekuin leffa julkaistiin, ja mä olin jo varma, ettei hommasta tule mitään. Arch´s Iguanasin ensiesitys oli lopulta Suomessa, ja Gatlinin ollessa täällä me tehtiin viikonlopun aikana musavideo. Hyvin tehty video on aina hvä käyntikortti, ja se löytyy tolta uudelta levyltä.
Reboundilla on kohtuulisesti keikkoja ja niitä tulee kokoajan lisää. Kerrohan, Repa, vielä lyhyesti, minkä takia jengin kannattaa tulla tsekkaamaan Reboundia?
- Jokainen keikkatilanne on uniikki. Rebound on yksinkertaisesti niin hyvä.
Teksti Teemu Purhonen
Kuva Pasi Rytkönen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tarmo tulee -oletko valmis?

  Reboundin Tarmo albumin julkaisu on tällä hetkellä kalkkiviivoilla ja viikolla 12 levy puristetaan kauniiksi vinyylilevyksi Helsingin levypuristamolla Kyläsaaressa. Niille, jolle ei ole vielä valjennut, niin tällä kertaa kyseessä ei ole ihan normipaketointi, vaan hieno "deluxe edition", joka pitää sisällään gatefold-kansiin pakatun värivinyylin ja promo ceedeen sekä liitteen. Levyä on myyty ennakkoon niin paljon, että varsinaisena julkaisupäivänä myyntiin riittää vain pieni erä. Tällä hetkellä niitä voi tilata tai käydä varaamassa vain ja ainoastaan Keravan Levyikkunasta. ( https://levyikkuna.fi/ ) Viikolla 14 (5.4) albumi julkaistaan myös digitaalisilla musiikkikanavilla, tarkoituksena on ehtiä toimittamaan fyysiset levyt ennen tätä. Kuitenkin kaikkeen kohdistuu aina ja iänkaikkisesti dramatiikkaa, joten pieni mahdollisuus myöhästymiseen on, tulevan kahden viikon lakon takia. Levyn kannet kun ovat vielä tällä hetkellä matkalla Suomeen Saksasta.  Levyn tiimoilta Rebound tek

Rebound - Ota Riski - on uusi single ja video!

  Rebound julkaisi uuden singlen ja videon juuri päättyneen Let`s Have A Party kevätkiertueen jälkeen. Kiertue on ehkä väärä sana, mutta kuulostaa komeammalta. Oli miten oli, Reiskat ehti käydä maaliskuussa Bobby Niemisen uudella studiolla ja nauhalle tarttui kolme uutta kappaletta, joista sinkuksi valikoitui Ota Riski!.  Kaksi muuta jäi vielä talteen odottamaan sopivaa ajankohtaa ja tarkoituksena on tietysti myös pukata uutta albumia, joten sitäkin silmällä pitäen materiaalia haalitaan kasaan. Levyn teko on nyt puolivälissä, joten ihan ei kannata pidättää hengitystä. Deadlineä ei ole asetettu. Vielä. Uusi video ilmestyi YouTubeen poikkeuksellisesti ennen spottari-sinkkua ja se on editoitu Repa Nurmen ja Mikki Niinivaaran laajasta 8mm-kaitafilmi arkistoista. Viimeisen silauksen teki vielä Arto Törmänen. Video ei sisällä juonellista tarinaa luonnollisestikkaan, mutta sopii musan kanssa täydellisesti. Juuri oikeanlaista kemiaa ja jos oikein tarkasti katsoo, saattaa videosta löytää "

Reboundin Laiskanlinna nyt myös animaatiovideona!

https://youtu.be/c4uFEmkV6KM?si=hK8I94FTASr6sQsD Ei ole paljonkaan vettä virrannut Vantaanjoessa, kun Reiskat julkaisevat jo uuden videon. Tällä kertaa töihin patistettiin Arto Törmänen, joka loihti What´s Upin viestiin mahtuvasta käsikirjoituksesta upean kuvituksen kappaleeseen.  Juoni ei mene kappaleen mukaan, vaan se on kertomus bändistä, joka kokee kaiken mahdollisen matkalla keikalle ja takaisin. Samalla se on myös kunnianosoitus niille tuhansille yhtyeille ja artisteille, jotka jaksavat vuodesta toiseen tehdä baarikeikkoja ilman sen suurempaa sukseeta ja jotka saavat maistaa Rock´n Roll lifestailin karumpaa puolta. Videosta tehdään vielä toinen versio kansainvälisille elokuvafestivaaleille, mutta siihen palataan myöhemmin. Ohjaus, käsikirjoitus ja editointi on Repa Nurmen ja Arto Törmäsen käsialaa, animaatio Arto Törmänen.  Laiskanlinna on saanut muutenkin hyvää tuulta purjeisiinsa. Sitä on soitettu mukavasti Ylen mainioissa musiikkiohjelmissa ja viikolla 47 se nousi Suomen Epävi